Lördagens match mot Glimåkra If var direkt avgörande för vilket lag som skulle gå till kval för spel i division 3.
Glimåkra tod ledningen med 1-0 men LBK lyckades kvittera med ett inlägg som nickades av en försvarsspelare i eget mål.
Det dröjde dock inte länge förrän Glimåkar i en farlig situation sköt ett skott som träffade en liggande försvarsspelare på låret. Domaren blåste dock straff och Glimåkra var åter i ledningen.
Forster Addae, som ligger tvåa i skytteligan var hårt bevakad av Glmåkraförsvaret och hade ett utmärkt läge och tog sig förbi sin försvarare när han fälldes just utanför straffområdet. Domaren valde dock att ge Glimåkra frispark och Forster fick en tillsägelse för filmning. När Forster var i kamp med en Glimåkraspelare i vårt eget försvar föll denna spelare just utanför straffområdet, men domaren pekade då åter igen på straffpunkten, trots att han samrått med linjedomare, som var nära händelsen och borde sett att om det ska vara frispark är det utanför linjen.
Nu forcerade Lunnarp och hade ett stort spelövertag och lyckade också reducera till 3-2. När ca en kvart återstod av matchen väntade nog många på ytterligare ett mål för hemmalaget. Dock fick Glimåkra en kontring och när vår målvakt försökte bryta bollbanan fällde han samtidigt Glimåkraspelaren och åter pekade domaren på straffpunkten, en straff som den här gången var odiskutabel.
LBK-arna gav inte upp men efter 4-2 skulle det krävas tre mål för att nå den åtråvärda kvalplatsen.
Det är bara att önska Glimåkra IF lycka till i kvalspelt och givetvis också Tomelilla IF - lycka till i division 3!
LFF har verkligen rest sig under hösten och gjort ett flertal stronga insatser. Under lördagens avslutande seriematch var man också väldigt nära en trepoängare men Gröstorp, som ligger högre upp i tabellen, lyckades få in en kvitteringsboll till 3-3. Detta innebär att LFF stannar på en niondeplats, hela 11 poäng före Smedstorps IF på tiondeplatsen.
Publiken kunder under weekenden strosa runt bland 80 trädgårdsutställare i strålande solsken under de nyutslagna bokträden.
LBK gav under mässan intresserade möjlighet att testa sporthjälpmedel för funktionshindrade i montern Idrott åt Alla.
Mer info om mässan på www.osterlengardenshow.se
Österlen Garden Show 2024 den 11-12 maj
Lunnarps Bollklubb har tilldelats 2023 års idrottspris för sina insatser att aktivera ungdomar som lever med funktionshinder.
Priset delas ut av Tomelilla kommun i samband med Nationaldagsfirandet i Stadsparken i Tomelilla.
LBK:s styrelse arbetar just nu intensivt att få de sista bitarna på plats för ombyggnaden av Parkvillan. Hittills har LBK lyckats skaffa bidrag motsvarande ca 4,5 miljoner, men fortfarande behövs ytterligare medel för att vi ska väga sätta spaden i marken. En av anledningarna till att vi behöver utöka finansieringen är inflationen och prisökningar på byggmateriell. Deadline för start av ombyggnaden är den 31 maj.
De nya lokalerna ska få en uppfräschad samlingslokal och funktionellt kök som ska kunna användas för olika typer av sammankomster. Vi bygger också om omklädningsrum som anpassas för rörelshindrade och som ska serva Täthallen och motions- och styrketräningshallen.
Om allt går enligt våra planer kommer vi i en kommande etapp att flytta kansliet från nuvarande baracken till Parkvillan. Anledningen är att baracken ligger på detaljplanerat område som kommunen inom snar framtid vill använda för villabebyggelse.
I samband med LBK:s 75 årsjubileum utdelades ett antal utmärkelser från Svenska Fotbollsförbundet och Skånes Fotbollsförbund.
Dock utdelades vid det tillfället inte Förtjänstecken från Svenska Fotbollsförbundet eftersom dessa delas ut av Svenska Fotbollsförbundet (SVFF) i samband med årsmöte i SVFF eller distriktsförbund.
Vid Skånes FF:s årsmöte i Malmö den 4 mars utdelade ordförande i SVFF Karl Erik Nilsson Förtjänsttecken i silver med blågult band till tre LBK-are;
Leif Andersson, Roland Andersson och Roger Olsson.
Förtjänsttecken i silver tilldelas person, som tillhört förenings- och eller distriktsstyrelse under minst 20 år, och som utfört betydande arbete för fotbollidrotten.
LBK firades med pompa och ståt lördagen den 29 oktober med ståtlig jubileumsbankett.
Festen inleddes med en historisk återblick som beskrev klubbens start och uppbyggnad, verksamheter under åren, stolta minnen och framtidens LBK. Här uppmärksammades speciellt klubbens grundare Calle Broberg.
Klubben uppvaktades av bl.a Österlenmejeriet, Sparbanken Syd, Tomelilla kommun och Föreningen Grunden.
Gratulationshälsningar hade bland andra inkommit från Calle Brobergs hustru och dotter samt från Kojo Annor, som befinner sig i Ghana.
Utmärkelser från Svenska Fotbollsförbundet och Skånes Fotbollsförbund utdelades till Sven Blixt och Per Ingvar de la Motte (Bronsmedaljer), Roger Olsson, Kent Hansson, Hans Malmström och Roland Nillson (silvermedaljer), Leif Andersson och Roland Andersson (guldmedaljer). Diplom från Svenska Fotbollsförbundet och Skånes Fotbollsförbund till Magnus Andersson, Louise Andersson och Ola Jönsson.
De 185 gästerna intog därefter en trärättersmeny då även de nyskrivna "LBK Anthems" fick provsjungas. Kvällens avslutades med dans till PHIX orkester.
Calle Broberg
1928-1989
Efter en bländande start i division fyra då LBK efter tre omgångar toppade tabellen blev fortsättningen som bekant desto tuffare. Diverse faktorer medförde att laget dalade i seriesystemet. Vid de sista spelomgångarna såg det mycket kritiskt ut och risken var stor att hamna i kval till division 5, till och med fanns risk att hamna på direkt nedflyttningsplats tillsammans med Sankt Olofs IF.
Vid årets näst sista match mot Vanneberga IF lyfte sig dock laget flera snäpp och kunde segra med stora siffror (6-3). Dessutom var vi lyckosamma genom att motståndarnas resultat ”gick vår väg”, vilket innebar att vi hamnade just ovanför det kritiska strecket, på ointaglig nivå.
En väldig lättnad för oss alla, spelare och supportrar, att under sista matchen mot Ystads IF kunna spela avslappat och med siktet inställt på en ny divsion 4-säsong . Det är en förhoppning att vårt unga lag under det här året hunnit skaffa sig erfarenheter och kvaliteter som åter kan föra oss mot en topplacering 2023.
Vårt division 6-lag (LFF) har blandat mellan starka insatser och bottennapp. Laget har dock lyckats samla ihop 21 poäng och ligger med god poängmarginal före de tre bottenlagen.
Vid LFF:s senaste hemmamatch mot Gröstorp anlände helt oväntat 65 supportar från Helsingsborgstrakten och bidrog med pyroteknik och hejarramsor till stöd för LFF som tog tre nya poäng genom sin 3-2 seger.
Varje år gör Lunnarps BK en gedigen och omfattande verksamhetsplan. Det var i denna som uttrycket ”Idrott åt alla” myntades för fyra år sedan.
Timo Lahtinen, förbundskapten för parahockeylandslaget och engagerad i Lunnarps BK, frågade då rakt ut vilka som egentligen omfattades av begreppet.
Det fick klubben att tänka till och inse behovet av att skapa bättre förutsättningar för unga med funktionsnedsättningar att delta i verksamheten.
De senaste två åren har klubben jobbat aktivt för att lära sig mer. Dessutom har en särskild sektion bildats för att jobba med frågan. Kontakter har tagits med LSS, Österlens folkhögskola och särskolorna. Det har lett till många insikter.
– Vi upptäckte att det finns en del fysiska hinder som vi måste undanröja för att komma i gång med arbetet, säger klubbens ordförande Per Ingvar de la Motte.
Därför ska Parkvillan byggas om och till för att tillgänglighetsanpassa omklädningsrum, styrketräningshall och andra delar av anläggningen. Samtidigt görs byggnadens stora huvudrum om till ett kombinerat kafé och samlings- och aktivitetslokal.
Allmänna arvsfonden bidrar med 3,3 miljoner kronor. Det motsvarar 70 procent av kostnaderna. Resterande 30 procent måste skrapas ihop på andra sätt.
– Så fort finansieringen är klar är det spaden i jorden. September 2022 är målet, säger Per Ingvar de la Motte.
Till sin hjälp i arbetet har klubben också Peter Svensson, projektledare för parahandboll inom Svenska Handbollförbundet, och samt föreningen Grunden Sydöstra Skåne, som erbjuder fritidsaktiviteter för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
– Sedan 2020 har vi haft ett intensivt samarbete med Grunden. De har fria sina lokaler här hos oss och håller också sina sammanträden här. De är också redan engagerade i klubbens verksamhet, säger Per Ingvar de la Motte.
Peter Svensson framhåller att om man tidigare ofta skapade separata föreningar för personer med funktionsnedsättningar är målet i dag snarare att bereda plats inom det befintliga föreningslivet.
Ett barn eller ungdom med funktionsnedsättning som börjar spela fotboll vill bära en klubbtröja med Lunnarps BK:s emblem, precis som alla andra. I det finns en viktig symbolik.
– Det ser vi inte minst i handbollens och vårt arbete parahandboll. Vi startar gärna inga nya föreningar, utan skapar i stället förutsättningar att delta utifrån sina egna förutsättningar och bli en av alla andra aktiva i redan befintliga handbollsföreningen. Den kunskapen vill vi dela med oss av till föreningslivet på Österlen. Vi vill att de fritidsaktiviteter som finns ska skapa möjligheter för alla som vill delta, säger Peter Svensson.
I ombyggnaden ingår också att göra den nyligen uppförda tälthallen användbar året om. Den är planerad för en rad verksamheter bland annat: soft tennis, badminton, bågskytte, mattcurling, dans och mycket, mycket mer.
Prova på i olika aktiviteter ska väcka intresset och deltagarna.
– Vi måste ju veta vad barnen och ungdomarna vill göra. Lunnarps BK vill även se möjligheter att samverka med föreningar inom musiken och kulturen. Vi ska inte skapa aktiviteter som ingen vill ha. Det ska inte finnas luftgevär här om ingen vill skjuta, säger Peter Svensson.
Beroende på vad som efterfrågas kan nya aktiviteter startas. Men grundidén är egentligen inte att dra i gång en mängd idrotter just i Lunnarp, utan också att vara en sluss vidare ut till befintliga verksamheter med rätt förutsättningar.
Ambitionen är att skapa samarbeten med andra föreningar i närområdet och bli en mötesplats för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar som önskar en aktiv fritid, berättar Peter Svensson.
– Ensam är inte stark. De som ska bygga det här är hela föreningslivet på Österlen.
(Österlenmagasinet 27 januari)
LBK beviljades nära 3,4 miljoner av allmänna arvsfonden för sitt projekt kring Parafysiskt Centrum. Hela projektet är kostnadsberäknat till ca 4,7 miljoner. Det ekonomiska bidraget från Allmänna arvsfonden ska användas för ombyggnad och tillgänglighetsanpassning av Parkvillan. Styrelsen arbetar just nu med att finna finansiering för det resterande beloppet.
LBK:s styrelse har sedan 2018 arbetat efter devisen Idrott åt Alla med syftet att bredda verksamheten och samtidigt ta ett större samhällsansvar. År 2020 tog styrelsen nästa beslut att breddningen av verksamheten ska riktas mot alla ungdomar oavsett förutsättningar och mot äldre med funktionsnedsättning eller funktionsvariation, samt att aktiviteterna ska bedrivas under friidrottssektionen i en nystartad avdelning som vi benämner Parafysiskt Centrum.
LBK vill genom det Parafysiska Centrat skapa en levande mötesplats och erbjuda alla ungdomar oavsett förutsättningar möjlighet att finna gemenskap i en förening. Aktiviteterna ska koncentreras till den nya tälthallen (nämnd ovan) tillsammans med den s.k. Parkvillan. Här har vi möjlighet att skapa idealiska förutsättningar för att bedriva verksamheter anpassade till målgruppen.
Anpassning av aktiviteter till den här gruppen medför att även äldre personer med funktionsnedsättning kan lockas till aktiviteter företrädesvis för att förbättra kondition och hälsa men även för social samvaro.
Lunnarps Bollklubb har tagit initiativet att starta ytterligare en idrottsförening i Lunnarp benämnd Lunnarps Fotbollsförening (LFF).
Föreningen är registrerad såväl på Skatteverket som på Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollsförbundet.
Föreningen har anmält ett lag för seriespel i division 6.
Lunnarps BK och Lunnarps FF kommer att ha ett omfattande samarbete och den nya idrottsföreningen kommer att använda Lunnarps BK:s anläggning och urustning.
Detta innebär att samhället Lunnarp nästa säsong kommer att ha ett lag i division 4 och ett i divison 6.
Lunnarps FF har utsett Ola Morén som ansvarig tränare för division 6-laget.
Vår lysande stjärna och målskytt hade ett tufft 2021. LBK lånade ut Kojo till Österlens FF under vårsäsongen. Efter lite speltid i ÖFF beslöt han sig för att återvända till LBK under sommaren. Efter en allvarlig skada i matchen mot Glimåkra har han inte kunnat spela resten av säsongen. Trots att han endast spelade 8 matcher blev han vår mesta målskytt och hamnade på en fjärdeplats i hela serien. Det är vår förhoppning att han är fullt rehabiliterad när säsongen drar igång 2022.
Lunnarps Bollklubb har i år skördat stora framgångar. Vårt B-lag blev i helgen klara som seriesegrare. Det är andra året i rad som vår B-lag triumferar högst upp i tabellen.
LBK har under året haft två juniorlag som också skördat många segrar. Juniorlag 1 hamnar liksom B-laget överst i tabellen medan juniorlag 2 hamnar på en hedrande andraplats.
Vårt seniorlag har flera spännande matcher kvar denna höst, de flesta av derbykaraktär. Laget har fortfarande chans att knipa en andraplats. Oavsett hur det kommer att sluta kan vi summera ett för klubben mycket framgångsrikt idrottsår.
Lunnarps Bollklubb och Svenstorps Idrottsförening arbetar gemensamt med att utveckla verksamheten för åldersgruppen 15-19 år, Svenstorps IF för flickor och Lunnarps BK för pojkar.
Svenstorps Idrottsförening har idag ett damlag och har förutsättningar att utöka och bredda verksamheten genom att erbjuda flickor 15-19, såväl nybörjare som de som tidigare varit aktiva, träning tillsammans med flick-och damgruppen.
Lunnarps Bollklubb har idag en juniorverksamhet med 25-30 ungdomar. Klubben har valt att speciellt inrikta sig på den här åldersgruppen med välutbildade tränare. En anledning är att antalet ungdomar i de lägre åldersgrupperna är för få och omhändertas på ett bra sätt av närliggande klubbar.
För att skapa värde för ungdomar i gymnasieåldern kommer klubbarna utöver träning att införa och erbjuda moment och utvecklingsmöjligheter, inte bara inom det idrottsliga fältet.
För att ytterligare inspirera har klubbarna slutit avtal med Naturbruksgymnasiet i Bollerup och med Malmö FF.
Samverkan med Naturbruksgymnasiet i Bollerup innebär att det kommer att finnas möjlighet att kombinera gymnasiestudier med fotbollsverksamhet såväl på skolan som hos akademiklubbarna. Detta innebär vidare att elever på Bollerups Naturbruksgymnasium erbjuds ytterligare en möjlighet att utöva en idrott som ett led i skolans hälsofrämjande arbete för att inspirera ungdomar till en aktiv fritid.
Samarbetet med Malmö FF kommer, förutom direkta möten med tränare hos klubbarna och på Naturbruksgymnasiet, att omfatta utbildnings-och kursverksamhet för ungdomarna samt för klubbarnas tränare och skolans idrottslärare.
Juniorakademin har två ambassadörer och mentorer.
Anders Andersson, uppvuxen i Svenstorp, där fotbollskarriären började, fortsatte sin karriär i Malmö FF och bland annat som professionell i Benfica och gjorde 27 A-landskamper för Sverige. För närvarande expertkommentator i CMore och med starka band till Sventorps IF.
Tom Prahl, en av Sveriges mest framgångsrika tränare, allsvensk guldtränare i Halmstad BK och Malmö FF. Arbetar för närvarande som expertstöd åt Svenska Fotbollslandslaget. Uppvuxen i Onslunda men med band till Lunnarps BK där hans farbrödrar var tongivande spelare
Lunnarps Bollklubb har valt att speciellt inrikta sig på åldersgruppen 15-19 år. Målet är att genom hög kvalitet och välutbildade tränare få så många spelare som möjligt att stanna kvar i klubben som aktiva eller som framtida ledare/funktionärer.
Då satsningen hittills varit mycket framgångsrik vill vi nu utveckla verksamheten ytterligare och förstärker från och med 2021 tränarstaben för att öka kvaliteten. Stefan Mattisson och Simon Persson kommer att vara huvudansvariga för klubbens
juniorakademi. Dessutom kommer de vid ett antal tillfällen att få stöd från Malmö FF.s ungdomstränare. Eftersom en del av de här ungdomarna redan ingår A-lagstruppen kommer även LBK:s seniortränare Magnus Andersson finnas med som ett stöd.
Det är genom Leader Sydöstra Skåne som Lunnarps Bollklubb tilldelats medel med syfte att utveckla en hållbar metod/system med spillvärmeuppvärmda naturgräsytor, som alternativ till dagens miljöbelastande konstgräsplaner. Projektet ska leda till att naturgräsytor kan användas företrädesvis till idrottslig verksamhet men också få en användning i klubbens vidareutveckling av den i egen regi startade trädgårdsmässan Österlen Garden Show. En central del i projektet är att främja kunskapsöverföring av hur miljöteknik kan bidra till att skapa hållbara och miljövänliga
användningsområden.
Två delar ska utredas. Dels ska undersökas om det går att värma upp
träningsplanen med spillvärme så att den kan användas hela året. Vi ska också utreda om det går att spela fotboll inomhus på naturgräs och hur en sådan hall i så fall ska vara konstruerad. Enl. egna
undersökningar finns idag inte några sådana anläggningar i Sverige eller Europa.
Projektet förverkligande får en stor betydelse för miljön, offentlig förvaltning, lokalt näringsliv och idrottsföreningar.
Arbetet påbörjades i februari och slutrapporten beräknas vara klar den 1 juni 2021. Projektet drivs tillsammans med samarbetspartnerna Skånefrö AB och Österlenmejereiet/Danone.
Rutger Engsäll är projektledare, Per Ingvar de la Motte samordnare och Roland Andersson ekonomisk controller för projektet.
Med hjälp av medel från Leader Sydöstra Skåne och Jordbruksverket har vi velat undersöka möjligheten att ersätta dagens miljöbelastande konstgräsplaner med uppvärmda naturliga gräsytor för året runt användning.
Vi har också tittat på möjligheten att bygga fotbolls- och mässhall med hjälp av naturligt ljusinsläpp och spillvärme från närliggande Österlenmejeriet (Danone) för att hålla naturgräsmattan spelbar hela året.
Vi är nu i stort sett klara med hela utredningen som även tagit fram kostnader och finansieringsförslag.
I utredningen klargörs att spillvärmen från Österlenmejeriet klarar av att värma upp en fotbollsplan för året-runt-bruk. Vi har tagit fram en teknisk beskrivning av hur överföringen av spillvärmen ska ske till en naturgräsplan och även till en hall.
Vidare har en solanalys genomförts för att få grepp om hur ljuset varierar under årets månader för att få underlag till hur en hall med golv av naturgräs ska kunna konstrueras för att ge gräset optimala förutsättningar.
Vi har med hjälp av Skånefrö och Lantbruksuniversitetet testat olika sätt att odla gräs på för att skapa en gräsyta som klarar av en hög grad av användning. För att undvika utsläpp av gödningsämnen och kunna hushålla med bevattningen föreslås ett slutet system med underbevattning.
Vi har tagit fram sex olika förslag till hur en hall ska kunna byggas över gräsytan. Kostnaderna varierar beroende på vilken konstruktion som väljs. Vid framtagandet av de olika konstruktionsförslagen har vi granskat exempelvis Tipshallen i Växjö och Bovieran i Landskrona samt Tottenham Hotspurs stadium i England. Den senare för att se hur man där hanterar gräs som tidvis ligger inomhus.
Efter avslutat projekt går vi efter sommaren in i fas 2 där det gäller att konkret planera för hur ett pilotprojekt ska kunna genomföras.
LBK kunde sommaren 2021 presentera en plan för hur en naturgräsplan kan läggas inomhus, i en hall som ett klimatskal, vilken med hjälp av naturligt ljusinsläpp och spillvärme från närliggande Österlenmejeriet (Danone) ska kunna användas hela året.
I utredningen klargörs att spillvärmen från Österlenmejeriet klarar av att värma upp en fotbollsplan för året-runt-bruk. Vi har tagit fram en teknisk beskrivning av hur överföringen av spillvärmen ska ske till en naturgräsplan och även till hallen.
Vidare har en solanalys genomförts för att få grepp om hur ljuset varierar under årets månader för att få underlag till hur en hall med golv av naturgräs ska konstrueras för att ge gräset optimala förutsättningar.
Vi har med hjälp av Skånefrö, Lantbruksuniversitetet och ett flertal forskare och företag hittat lösningar för att skapa en gräsyta som klarar av en hög grad av användning. För att undvika utsläpp av gödningsämnen och kunna hushålla med bevattningen föreslås ett slutet system med underbevattning.
Vi har tagit fram två huvudförslag för hur en hall ska kunna byggas över gräsytan. Kostnaderna varierar beroende på vilken konstruktion som väljs. Vid framtagandet av de olika konstruktionsförslagen har vi granskat exempelvis Tipshallen i Växjö, Bovieran i Landskrona, utrullbara gräsplaner i Tyskland och i Nederländerna samt Tottenham Hotspurs stadium i England. Den senare för att se hur man där hanterar gräs som tidvis ligger inomhus.
Just nu har utredningen gått in i fas 2 där det gäller att detaljplanera och hitta finansiärer och partners för det fortsatta utvecklingsarbetet.
En verkligt gastkramande söndag blev det. Lunnarpsledning med 3-2 fram till 87 minuten och Bjärreds IF var i division 3. Råå kvitterade i sluminutrarna till 3-3 och Råå höll sig därmed kvar i division 3. Eftersom matchen slutade 3-3 skulle en segrare utses om något oförutsett händer. Straffar skulle därför läggas och LBK drog längsta strået med flest inslagna straffar.
LBK gjorde nog säsongens bästa insats, utmärkt spel och stor kämpaglöd mot division 3-laget Råå.
Med det här spelet och det här laget ska det bli spännande att gå in i nästa division 4- säsong, som i stort sett kommer att handla om derby i varje match. Nu är det bara att hoppas att Corona-tiden då är över så att grindarna kan öppnas för stor publikinvasion.
Sparbanken Skåne delar årligen ut idrottsledarstipendier. Ett normalt år sker utdelningen vid en större gala men på grund av pandemin blev det en mindre ceremoni igår den 6 maj på Tryde 1303.
I LBK uppmärksammades två ledare. Stefan Mattisson för sitt arbete att skapa Österlens enda och största juniorakademi för forbollsungdomar 15-19 år.
Anna Stjernfelt uppmärksamades för sitt projektledarskap inom Österlen Garden Show, en institution som bidrar till att klubben får ekonomiska medel för sin ungdomsverksamhet.
Utöver de personliga stipendierna tilldelas klubben ett stipendium på 5000 kr.
Jerry Persson hamnade på en hedrande andraplats i Krutmaran i Örtofta med tiden 2:41:24. Tävlingen ägde rum den 22 november och i tävlingens maraton startade 16 tävlande. Jerry tävlar numera för Lunnarps BK och tillhör klubbens friidrottssektion.